Foto: Arkivbild

Över tusen radhus måste byggas om – har för dåligt brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste över 1 250 radhusägare i Uppland förbättra sitt brandskydd. I dagarna skickas ett brev ut från brandmyndigheterna som beskriver hur du ska göra. Tanken är att en brand som startar i en del av huset inte skall sprida sig och sluka hela radhuslängan.

Många bränder som uppstår i radhus har en förmåga att sprida sig över vinden och därmed förstöra hela radhuslängor. Det vill Uppsala Brandförsvar sätta stopp för och nu kräver man att radhusägarna bygger om sina vindar.

– Det finns byggnadstekniska brister i äldre radhuslängor som behöver åtgärdas. Bristerna gör att brandgaserna snabbt kan ta sig över till de andra husen via vindarna, säger Cheri Brundin, brandinspektör vid Uppsala Brandförsvar.

Brandförsvaret hänvisar till lagen om skydd mot olyckor och att du som fastighetsägare ansvarar för brandskyddet i din bostad.

Måste bekosta själva

Det kan handla om ombyggnationer på upp till 30 000 kronor, enligt brandförsvarets egna beräkningar.

Bo Eriksson är inte glad över myndigheternas krav.

– Det finns ingen anledning att lägga ner de pengarna. Jag har aldrig haft en brand på 40 år, säger han.

– Men det kan ju börja brinna hos grannen och sprida sig till dig?

– Jag tycker att man sätta upp brandvarnare istället.

Vi skyddar människoliv

Kammarrätten gav myndigheterna rätt att kräva brandväggar på vindar hos de radhus i länet som tidigare prickats av Uppsala brandförsvar. Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte prövningstillstånd i målet och den som inte följer myndigheternas uppmaning riskerar vite.

– Det bästa blir ändå att man som fastighetsägare kan känna sig trygg i sin egen bostad. Det ger ett bra egendomsskydd och så skyddar vi människoliv, säger Cheri Brundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.