Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Fatime Noor berätta om mathandlingen inför ramadan, i tider av stigande matpriser. Foto: SVT/Maria Loewen

Fatime väljer bort grönsaker inför ramadan: ”Blivit jättedyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar högtiden ramadan, den muslimska fastemånaden då maten står i fokus efter solens nedgång. Men de stigande matpriserna gör att Uppsalabon Fatime Noor väljer bort vissa matvaror, som gurka och tomat.

Fastemånaden ramadan är en högtid som betyder mycket för Fatime Noor, men med de stigande priserna tänker hon sig för när hon handlar mat.

– Tidigare kunde jag köpa flera tomater, nu köper jag bara en, säger hon.

Ekonomisk kris i Uppsala län

I klippet hör du vad Fatime inte klarar sig utan under ramadan.

Väljer kyckling framför dyrare kött

SVT Uppsala har varit i kontakt med flera handlare inför högtiden. På ICA Supermarket i Sävja satsar man på att köpa in bland annat dadlar, yoghurt och persilja inför högtiden.

– Så lyfter vi fram varorna, så att de ska synas, säger Roberto Logiodice, butikschef.

Flera butiker märker att kunderna väljer de billigare alternativen – på City Gross i Gränby premieras kyckling när det kommer till kött.

På Willys i Gottsunda är lammkött, kyckling och ris det som går åt mest inför ramadan.

– Vi har inte märkt av någon jättestor skillnad från vanligt, bara att det går åt större volymer av varorna, säger Jonas Gelin, butikschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet