Tjuvarna blir allt hänsynslösare Foto: SVT

Butiksstölderna ökar – men inte allt polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre bemödar sig med att beväpna sig för att sedan hota affärspersonal till livet för några hundra kronor. I stället har förövarna riktat i sig på rena butiksstölder.

Trots en ständig ökning de senaste åren är det få handlare som polisanmäler stölderna. En uppskattning av branschorganisationen Svensk Handel visar att det troligtvis sker två miljoner stölder årligen. Bara en bråkdel av dem polisanmäls.

– Försvinner det vantar för 500 kronor eller t-shirts för 700 kronor så är det inte lönsamt att ta tid för att göra inventering på vem som har snott det och om vi har bra bilder på det. Utan det låter vi gå i svinnet så att säga, säger Magnus Drömer, säljare på Rådhuset i Uppsala.

Varannan handlare utsatt för brott

Enligt Svensk Handels trygghetsbarometer från 2018 har nästan varannan butik, 45 procent, blivit utsatt för brott den senaste tiden. Endast 33 procent av dem har polisanmält. Sammanlagt räknas svinnet ha kostat affärerna 6 miljarder kronor. Samtidigt har handlarna lagt närmare 11 miljarder på förebyggande åtgärder.

Nytt beteende

Magnus Drömer tycker att han kan märka ett nytt beteende hos tjuvarna.

– De skickar in yngre som de vet att inte kan fällas för brott. Sedan pekar de på vilka plagg ungdomarna ska ta och går ut. De struntar i kameror och larm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer