Tre personer står åtalade för olyckan. Foto: Privat

Rättegång mot trädfällare efter olycka på camping

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls huvudförhandlingar mot tre personer efter att en trädfällning vid en camping förra sommaren lett till att Hebybon Madléne blev förlamad.

När Madléne fick den 20 meter höga granen över sig krossades två ryggkotor, och hon förlamades från bröstet och nedåt. Händelsen inträffade i juli förra året, och i juli i år väcktes åtal mot tre personer, och den firma de tillhör, vid Uppsala tingsrätt.

Två av de åtalade, en skogsarbetare och en arbetsledare, arbetade med skogsavverkning då trädet fälldes över förtältet till Madlénes husvagn på Siggefora camping. Den tredje är bolagets vd.

Två erkänner

Arbetsmiljöverket utredning av händelsen visar att företaget inte följt de säkerhetsföreskrifter som finns vid trädavverkning. De tre personerna och bolaget står åtalade för grovt arbetsmiljöbrott respektive grovt vållande till kroppsskada. Bolaget har ålagts betala en företagsbot på 800.000 kronor.

Medan arbetsledaren och skogsarbetaren har erkänt gärningen, nekar vd:n till brott, och bestrider även yrkandet om att bolaget ska åläggas företagsbot.

”Slump att det inte blev värre”

Åklagaren i fallet, Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala att hon anser att de åtalade visat grov oaktsamhet.

– Det här är en väldigt allvarlig personskada, som lika gärna skulle ha kunnat bli ett dödsfall. Det är en slump att det inte blev värre, säger Helena Eckerrot Flodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.