Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem äger meteoriten? I klippet hör du upphittarna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg och markägaren Johan Benzelstierna von Engeström. Foto: SVT/Hedda Boger

Rättegången om rymdstenen inledd i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Vem äger meteoriten som för två år sedan landade utanför Enköping – markägaren eller upphittarna? Rättegången kring den frågan inleddes på måndagen i Uppsala tingsrätt.

– Jag hoppas att vi äntligen får ett avslut på det här nu, säger markägaren Johan Benzelstierna von Engeström.

Markägaren hade tagit med sig utlåtanden från ett internationellt auktionshus för att bevisa att järnmeteoriten kan vara värd miljoner – upphittarna hänvisade till allemansrätten och skrivelser från 1800-talet.

Tvisten om vem som äger rymdstenen, som i början av november för två år sedan bröt jordens atmosfär och landade på en berghäll utanför Enköping, har nu nått Uppsala tingsrätt.

Rymdstenen i Uppland

”Spännande”

Motparten är upphittarna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg.

– När vi hittade den var det inte så här vi trodde att det skulle sluta. Men det är också spännande, inget annat nordiskt land har haft en sådan här process förut, säger Andreas Forsberg.

– Vi hade gärna sett att det här hade avklarats tidigare, så det är skönt att det börjar närma sig ett slut, säger Anders Zetterqvist.

Oavsett vem som vinner kampen om meteoriten är planen att den ska ställas ut för allmänhetens beskådan.

Rättegången fortsätter under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet