Solens strålar filtreras extra länge när solen står lågt och kvar blir mer av ljusets röd-gula nyanser. Foto: Jessica Karlsson/Privat

”Rayleigh-spridning” över Gimo

Uppdaterad
Publicerad

Ett färgsprakande väderfenomen spreds över Gimo under tisdagen. Jessica Karlsson var snabbt framme med kameran.

– Jag såg att det lyste till genom vårt hallfönster och tänkte ”vad sjutton?”. Så jag sprang ut på trappen och fotade. Det känns som att himlen ofta är så här röd här och utåt kusten. Jag tog nyligen liknande bilder i Öregrundsgrepen, säger Jessica Karlsson.

Fenomenet kallas ”Rayleigh-spridning”.

– Färgerna på molnen kommer av att solen står lågt och träffar molnen underifrån. Strålarna får passera en lång väg genom atmosfären, vilket sprider bort, eller filtrerar, färger med korta våglängder som blått, violett och så vidare. Det som blir kvar är rödaktiga färger som reflekteras i molnens undersida, säger Pererik Åberg, meteorolog vid SVT.

Pererik Åberg, meteorolog. Foto: SVT

Men det här händer ju inte varje dag?

– Det beror på hur klart det är i atmosfären som solstrålarna passerar. Finns det moln i vägen för solstrålarna innan de når de färgglada molnens undersida blir det inget fint ljus, säger Pererik Åberg.

Så här såg det ut i Gimo vid 16-tiden. Foto: Jessica Karlsson/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.