Reaktorn på Forsmark 2 går sedan den 29 december på halvfart. Nu meddelar Nord Pool att stoppet kan pågå till slutet av januari. Foto: Christine Olsson/TT

Turbinfel vid Forsmark värre än befarat – stopp förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Stoppet i en av generatorerna vid Forsmark 2 kommer troligtvis att pågå ända till den 24 januari. Det gör att reaktorn kommer gå på halvfart till dess.

I lördags stoppades driften i den ena av två generatorer på reaktorn Forsmark 2 efter att en turbin larmat om driftstörningar.

Fram till onsdagen har felsökningen pågått och nu har ett fel i generatorn konstaterats. Det måste repareras och eftersom det är stora komponenter som ska bytas kommer arbetet pågå till den 24 januari.

Att Forsmark 2 går på halvfart samtidigt som en köldsmocka slår mot Sverige kan tyckas olägligt.

– Det här felet behöver åtgärdas nu trots att det är kallt ute, säger Anna Ek på Vattenfall till TT.

Ingen säkerhetsrisk

Under stoppet ligger reaktorns elproduktion på ungefär 60 procent av dess förmåga. Forsmarks två andra reaktorer är i normal drift.

Enligt Vattenfall har felet inte påverkat säkerheten vid Forsmark. Man räknade först med att gå upp i full produktion natten mot torsdag denna vecka, men nu förlängs generatoravstängningen alltså i ytterligare tre veckor.

Trots bortfallet av kärnkraftsel är spotpriserna på el tämligen låga på onsdagen och Sverige nettoexporterar energi till bland annat Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.