Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 17-åriga Rebeca berätta om utmaningarna i skolan och på arbetsmarknaden. Foto: SVT

Rebeca, 17, hoppade av gymnasiet – så lyckades hon få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar riskerar att hamna i utanförskap då de varken jobbar eller pluggar, visar en ny rapport.

17-åriga Rebeca Hagert från Heby hoppade av skolan men lyckades ta sig ur arbetslösheten.

– Många klasskompisar hoppar av nu, säger hon.

Allt fler ungdomar riskerar att hamna i socialt och ekonomiskt utanförskap.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, rapporterar att nära 140 000 personer mellan 16 och 29 år varken arbetar eller studerar i Sverige, enligt de senaste siffrorna från 2021.

I Uppsala län hade 7 procent varken jobb eller utbildning.

Fler ungdomar utan jobb i Heby

I Heby kommun var 11,98 procent utan jobb eller utbildning 2021. Andelen killar som varken arbetar eller studerar har ökat kraftigt i kommunen, enligt rapporten.

– Just nu har vi tyvärr sett en sådan trend, men vi är på alla plan medvetna om detta, och arbetar hårt för att bryta mönstret, säger Camilla Gunnarsson, chef på arbetsmarknadsenheten i Heby.

Arbetsförmedlingen kan inte hjälpa

Liwa Mentzer möter unga arbetssökande i projektet ISA, Insatser i samverkan för unga inom Region Uppsala, och menar att det har blivit svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden.

– Arbetsförmedlingen kan inte möta målgruppen. Kommunen blir därför en viktig länk, utan gymnasieutbildning kommer du annars inte in på arbetsmarknaden. Det här projektet avlutas snart så jag hoppas att vi fortsätter hjälpa ungdomarna.

”Fler som hoppar av”

17-åriga Rebeca Hagert valde att hoppa av gymnasiet och är en av de ungdomar som blivit hjälpt ut på arbetsmarknaden genom praktik via kommunen.

– Det är många fler som hoppar av och har det väldigt kämpigt. Elever får inte rätt hjälp och många går därför inte ut nian med betyg för att komma in på gymnasiet, säger hon.

Via praktiken kommer Rebeca att erbjudas en timanställning när hon fyller 18.

– Jag är så glad över att ha fått den här möjligheten.

Hör mer om hur Rebeca lyckades ta sig in på arbetsmarknaden i klippet ovan.

tips – så tar du dig in på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadskonsulenten Liwa Mentzer ger sina fem bästa tips till de som har svårt att hitta jobb.

  • Ta kontakt med kommunens arbetsmarknadsenhet för att höra vad som finns för ungdomar. Det finns olika stöd beroende på ålder och utbildningsnivå.
  • Skaffa praktisk erfarenhet via praktikplats eller till exempel volontärarbete.
  • Nätverka aktivt med befintliga och nya kontakter, vänner och familj.
  • Utveckla dina färdigheter i väntan på arbete, fokusera på det som efterfrågas på arbetsmarknaden. Gå på gratis föreläsningar, mässor, kurser och leta upp annat du kan fördjupa dig i på nätet.
  • Ta hand om din fysiska och mentala hälsa. Att hantera stress och oro kan vara svårt på egen hand, sök professionell hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.