Foto: TT

Regeringen går emot Naturvårdsverket i myggfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu tagit beslut om myggbekämpningen i Nedre Dalälvsområdet och väljer att gå emot Naturvårdsverkets linje om minskad bekämpning.

När Naturvårdsverket ansökte om en minskat användande av det kontroversiella myggbekämpningsmedlet Vectobac var det av anledningen att de ekologiska konsekvenserna av användandet inte är helt fastställda.

Regeringen valde ändå att tillåta användande i en högre utsträckning än Naturvårdsverket rekommenderade. Verket ville att två områden som bekämpades förra året inte skulle tas med i år.

– Har man varit i de här områdena och sett effekterna av myggtätheten så vet man att det är nödvändigt med bekämpning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Men Naturvårdsverket menar dock att det finns alternativa lösningar?

– Vi måste hitta en långsiktig lösning – då handlar det om att hitta alternativa lösningar. Regeringen anser däremot att vi måste lösa den akuta situationen som sker nu i sommar. Därför landade vi i att medge bekämpning, säger han.

Naturvårdsverket har ännu inte hunnit ta ställning till regeringens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.