Marie Wilén (C), kommunstyrelsens ordförande i Heby är positiv till regeringens lagförslag. Foto: Heby kommun

Regeringen: Kommuner måste ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

För att svenska kommuner inte ska kunna säga nej till att ta emot flyktingar vill regeringen ändra lagen kring mottagande i höst.
– Ett bra förslag, säger Marie Wilén (C), kommunstyrelsens ordförande i Heby.
– Inte en bra idé, säger Jacob Spangenberg, kommunalråd i Östhammar.

Regeringen kommer att presentera ett etableringspaket i höstens budget, där kommer man föreslå en ändring i lagen som i dag ger kommuner rätt att säga nej till att ta emot flyktingar.

– Jag tycker att det är ett rimligt förslag i den situation som råder. Jag har tidigare sagt att jag tycker att alla kommuner bör ta sitt ansvar men att det ska ske på frivillig basis. Men i en ansträngd situation är det viktigt att alla hjälper till, säger Marie Wilén (C), kommunstyrelsens ordförande i Heby kommun.

Heby har en ansträngd bostadssituation när det gäller bostäder till de flyktingar man idag tar sig an men man jobbar kontinuerligt med att hitta lösningar. Hittills har man uppfyllt sina avtal 2014 och räknar med att man gör det även under 2015.

– Det gäller att jobba med de här frågorna hela tiden och hittills har vi lyckats bra, säger Marie Wilén (C).

Kommunalråds- och partikollegan Jacob Spangenberg i Östhammar är inte alls lika positiv till regeringens förslag till lagändring.

– Nej, jag tycker inte att det är en bra idé, med reservation för att jag inte har sett lagförslaget, säger Jacob Spangenberg (C), och fortsätter:

– Som grundidé tycker jag inte att man ska ha tvingande regler.

Men är det inte en exceptionell situation, borde inte alla kommuner vara med och delta i mottagandet?

– Jo, i allra högsta grad, men det måste vara upp till kommunerna själva att efter egen förmåga bestämma hur mycket och vilka insatserna ska vara, säger Jaboc Spangenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet