Karin Fischer Liddle, avdelningschef vid infektionskliniken på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, förbereder en vaccinering. Foto: Anders Wiklund/TT

FHM säger nej – nu backar regionen från nya vaccinregler

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Region Uppsala att personer som haft covid-19 endast skulle erbjudas en vaccindos, då det sades räcka för fullt skydd. Nu backar man.

– Vi har diskuterat frågan med Folkhälsomyndigheten och fått besked om att de inte ställer sig bakom en särskild vaccinationsordning, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionens nya riktlinjer för vaccinering av personer som haft covid-19, att dessa personer bara skulle få en vaccindos, blir inte av. Folkhälsomyndigehten säger nej då ”vinsterna inte anses vara tillräckligt stora”.

– Det är klart att det känns tråkigt. Vi vet att vi tänker rätt men vi kan inte gå en egen väg. Vi måste lyssna på våra myndigheter. säger Mikael Köhler till SVT Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Ett värde i att göra lika

Han påpekar att det också finns vetenskapligt stöd för regionens önskan att ändra på vaccinationsordningen.

– Vi behöver använda allt vaccin på bästa möjliga sätt för att skydda människor från allvarlig sjukdom och död. Men det finns också ett värde i att man gör lika i olika regioner, säger Mikael Köhler.

Men sista ordet är inte sagt, menar han.

– Vi kommer att fortsätta att ha en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och planerar för att kunna införa detta i framtiden, så snart det är möjligt, säger Mikael Köhler.

Hade sparat 1 800 doser

Enligt Regionens beräkningar hade planen sparat 1 800 doser som kunnat användas till personer i 60- och 70-årsåldern.

– 1 800 kanske inte låter så mycket men några procent av dem kommer hamna på sjukhus och det kan göra stor skillnad.

Så här sa Mikael Köhler efter torsdagens presskonferens:

Artikeln uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet