Regionen räknar med att 2 500 operationer måste genomföras nästa år för att kapa de köer som uppstått. Foto: Bertil Ericsson/TT

Region Uppsala får 300 miljoner för att korta vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av den ordinarie vården inom Region Uppsala har fått skjutas upp på grund av pandemin. Nu har regeringen bidragit med närmare 300 miljoner kronor för att hjälpa regionen att komma i kapp.

Vården väntas skapa ökade kostnader för Region Uppsala en lång tid framöver. Det politiska styret presenterade åtgärder vid en presskonferens under onsdagsförmiddagen.

Förutom att rehabiliteringen av covidpatienter beräknas kosta en hel del, så har många invånare också väntat med att söka vård för andra åkommor. Det har lett till att sjukdomstillstånd förvärrats så att de kräver en mer omfattande – och dyrare – vård.

Coronaviruset i Uppsala

Vård som skjutits upp på grund av pandemin väntas bara i år kosta Akademiska sjukhuset 171 miljoner kronor och Enköpings lasarett 26 miljoner kronor.

Bara ortopedin vid Akademiska kommer att behöva 42 miljoner kronor extra för vård som skjutits upp.

Enligt beräkningarna måste totalt 1 600 nybesök och 2 500 operationer ske nästa år för att regionen ska kapa de köer som uppstått.

Räcker inte

De pengar som regeringen nu skjuter till  – 148 miljoner kronor under 2021 och lika mycket under 2022 – beräknas ändå inte räcka till enligt regionråden Malin Sjöberg Högrell (L) och Emilie Orring (M) som deltog vid presskonferensen.

Nu föreslås konkreta åtgärder för att komma ikapp med den uppskjutna vården, bland annat vill regionen köpa vård från andra aktörer och flytta vård mellan Akademiska och Enköpings lasarett.

Video: Birgitta satt fast i operationskön: ”Ovissheten är jättejobbig”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet