Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Så ska fler få hjälp att skaffa barn. Foto: Pontus Stark

Region Uppsala: Fler ska få hjälp att bli gravida med donationer

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att skaffa barn med assisterad befruktning i Uppsala län.

Regionen ska bekosta fler behandlingar efter ett förslag från SKR.

– Embryodonationer kommer att erbjudas vilket vi inte kunnat göra tidigare, säger Anne-Charlotte Dahl på reproduktionscentrum.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar alla Sveriges regioner att erbjuda både embryo- och dubbeldonationer, enligt ett nytt förslag.  

Region Uppsala har nu därför beslutat att lägga mer resurser på assisterad befruktning. Fler ensamstående och par kommer därmed att kunna skaffa barn i länet.  

Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef på reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att man nu kommer att kunna hjälpa par som inte tidigare fått hjälp.  

– Vi kommer att öka antalet embryo- och dubbeldonationer och siktar på att genomföra upp till 20 per år nu framöver. Under de senaste fyra åren har vi gjort totalt åtta stycken, säger Anne-Charlotte Dahl.  

Utreds fortfarande av Socialstyrelsen 

Akademiska sjukhuset i Uppsala genomför omkring 650 IVF-behandlingar per år.  

– Vi började hjälpa par och ensamstående med dubbeldonationer hösten 2020, säger Anne-Charlotte Dahl och fortsätter: 

– Det vi har väntat på är föreskrifter för embryodonationer. Detta utreds fortfarande av Socialstyrelsen. 

Kan hjälpa samkönade par  

Enligt Anne-Charlotte Dahl är det särskilt kvinnliga samkönade par som kan dra nytta av att man nu även ska erbjuda embryodonationer.  

– Det gäller par där båda kvinnorna vill bära ett barn men där den ena inte har fungerande ägg. Då kan man använda ett färdigbefruktat embryo från den andra kvinnan.

– Vid dubbeldonation slipper man det etiska dilemmat kring att barnet kan få genetiska helsyskon i andra familjer, som vid embryodonation.

Embryo- och dubbeldonationer

  • En dubbeldonation är en IVF-behandling med både ett donerat ägg och donerade spermier. Barnet har ingen genetisk koppling till någon av föräldrarna. 
  • Vid en embryodonation doneras redan befruktade ägg (embryon) av par eller ensamstående kvinnor som har genomgått IVF-behandling och har överblivna embryon kvar. 

Källa: Socialstyrelsen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.