Foto: SVT

Region Uppsala inför visselblåsarfunktion

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala ska införa en så kallad visselblåsarfunktion. Funktionen är tänkt att ge medarbetare inom den offentliga verksamheten möjlighet att kunna anmäla misstankar om korruption, ekonomiska oegentligheter och sexuella trakasserier inom myndigheten.

En så kallad visselblåsartjänst är en typ av meddelarkanal där anställda kan tipsa och anmäla misstänkta oegentligheter anonymt och icke-spårbart. Visselblåsarfunktionen ska användas i de fall där det finns misstanke om missförhållanden som allvarligt kan påverka regionens verksamhet.

– Vi vill skapa en funktion för att man på ett anonymt sätt ska kunna lyfta missförhållanden som sker, det i syfte att få bort missförhållanden. Saker man inte vill ta den ordinarie vägen, säger regionråd Björn-Owe Björk (KD).

Regiondirektören har nu fått i uppdrag att upphandla tjänsten – som skall vara extern – samt att tillsätta en intern utredningsgrupp för hantering av eventuella framtida inkomna anmälningar.

– Man kanske vill lyfta ett missförhållande som man vill ska åtgärdas. Det här är inget som hindrar eller begränsar meddelarskyddet, utan är snarare ett komplement.

Funktionen kommer att införas under våren och skall senare utvärderas under våren 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer