Region Uppsala letar efter nya mutationen omikron: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

På Region Uppsalas smittspårningsenhet letar man nu efter den nya varianten av covid-19: omikron. Ännu har inga fall dykt upp i regionen, men på provtagningsenheten finns bilder på virusmutationen som ger en förklaring till varför det verkar vara oroväckande smittsamt.

– Det är bara en tidsfråga tills den dyker upp i Regionen och utifrån hur den ser ut så är vi oroliga, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare vid provtagningsenheten och smittspårningen.

De första fallen av omikron i Sverige fastställdes i början av veckan, och i de olika regionerna letar man nu efter tecken på att fler är smittade, så även i Region Uppsala.

– Vi smittspårar och analyserar provresultaten hos de som testar positivt, allt för att upptäcka och stoppa eventuellt utbrott så tidigt som möjligt, säger Mats Martinell.

Kan ta över Delta-varianten i Uppsala

Utifrån de egenskaper som virusetmutationen ser ut att besitta, finns en risk att viruset slår ut Delta-varianten och får stor spridning. Det gör att regionen förbereder för starkare åtgärder kring smittspårning och isolering för den som blir bärare av smittan.

– Om, eller när, vi upptäcker fall av omikron kommer vi att sätta in extra smittskyddsåtgärder kring de personerna som kan ha blivit smittade, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare vid provtagningsenheten och smittspårningen.

I klippet: Se när Mats Martinell visar bilder på och jämför Delta-med omikron-viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet