Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Larhammar, samordnare för tobaksavvänjningen i Region Uppsala, förklarar hur tobaksavvänjning fungerar, och hur stödet kan hjälpa med att bli kvitt nikotinberoendet. Foto: Privat/SVT

Region Uppsala: Få söker hjälp för vitt snus

Uppdaterad
Publicerad

I Region Uppsala finns utbildade tobaksavvänjare på de flesta vårdcentralerna, som hjälper dem som försöker bli kvitt sitt nikotinberoende. Men det är få som söker hjälp för det vita snuset.

– Det kan bero på att det inte är så hög kännedom bland de som brukar vitt snus att man kan få avvänjningsstöd, säger Malin Larhammar, samordnare för tobaksavvänjningen i Region Uppsala.

Antalet som brukar nikotinpåsarna som oftast kallas för vitt snus har ökat kraftigt de senaste åren, och främst står unga snusare för den ökningen. Men Malin Larhammar säger att tobaksavvänjarna i regionen inte upplever att det är fler som söker stöd för att sluta med det vita snuset.

– Många som vänder sig till hälso- och sjukvården för att få hjälp är kanske lite äldre, säger Malin Larhammar.

Nikotin – ett gift

Vad är det för risker som gäller då? Enligt Malin Larhammar har forskning pekat på en rad olika konsekvenser som kan komma för den som brukar nikotin regelbundet.

– Nikotin är i sig ett gift som försämrar syretransporten i blodet, och kan också bidra till att utveckla diabetes typ 2. Det blir också enklare att bli beroende av till exempel alkohol, eftersom hjärnans belöningssystem förändras.

Brist på kännedom

Att sjukvårdspersonal frågar patienter om rök- och snusvanor är vanligt. Nu görs insatser för att sprida kunskap om även det ”vita” snuset bland personal, och se till att de frågar patienter om dessa vanor när det är relevant.

– Kännedomen om riskerna med det vita snuset är inte så stor. Vi behöver bli bättre inom hälso- och sjukvården att prata om och fråga om denna typ av produkt, säger Larhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.