Region Uppsala drar i bromsen för hitresande Stockholmare som vill vaccinera sig. Foto: TT

Region Uppsala stoppar unga vaccinpendlare från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har dragit i bromsen för de 25-30-åringar som reser från Stockholm till Uppsala för att vaccinera sig. Över 40 procent av de som bokade tid igår bodde utanför Uppsala län.

Antalet personer som bokar vaccinationstid i Region Uppsala men är folkbokförda utanför regionen har ökat kraftigt, vilket UNT var först med att rapportera.

När tiderna för 7 juli släpptes utgjorde boende utanför länet 25 procent av bokningarna. På tisdagen, när tiderna för 9 juli släpptes, bokades hela 43 procent av tiderna upp av boende utanför regionen.

Coronaviruset i Uppsala

– Det var en ständigt kraftigt ökande trend som gjorde att vi var tvungna att fatta det här beslutet. Vi hade inget annat val, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare vid Region Uppsala.

I början bokades enbart 1-2 procent av vaccintiderna i regionen av boende i andra län. Men när åldersgränsen sänktes vände det.

”Många har satt sig på pendeln”

– Det som hände var att vi öppnade lite tidigare för ungdomarna i Uppsala än i Stockholm och då är det många som satt sig på pendeln och åkt hit.

Det är huvudsakligen 25-30-åringar från Stockholm som söker sig till Region Uppsala. Men för att garantera att alla länets invånare får både första och andra dosen i tid prioriteras de nu framför de unga stockholmarna.

Självbokningen online stoppas för dem och de får istället ringa regionens callcenter för att boka tid, och blir erbjudna vaccinering senare i sommar.

Färre doser i juli

Under juli får regionen 40 procent färre doser än i juni, vilket är en av anledningarna till att man måste hushålla.

– Det innebär att vi tvingas ransonera, så vi kan inte släppa fram alla grupper som vi skulle vilja på en gång, säger Erik Sköldenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet