Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker Vårdstyrelsens ordförande är orimligt med situationen? Se klippet för att höra svaret. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Region Uppsala tar strid för läkare som bad kvinna ta av slöja: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett krav på tiotusentals kronor och en region som inte vill betala – fallet med läkaren som bett en kvinna ta av sin slöja ser ut att sluta i rätten.

– För mig som kristdemokrat är det självklart att man ska kunna ha sina trossymboler på sig. Men den här typen av prejudikat som riskerar att bli praxis kan vi inte acceptera, säger Björn Owe Björk (KD), ordförande i Vårdstyrelsen i Region Uppsala.

En unik tvist pågår just nu mellan Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Region Uppsala.

DO anser att det var diskriminering när en läkare på en vårdcentral bad en kvinna ta av sig sin slöja – trots att åkomman hon sökte vård för inte täcktes av slöjan. Därför har DO krävt att Region Uppsala betalar 70 000 kronor till kvinnan.

– Som beslutet är formulerat menar DO att det inte är rimligt för en läkare att ställa patienten frågan att ta av sin huvudduk. Den formulering går inte för oss acceptera, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för vårdstyrelsen.

Regionen betalar inte

På måndagen gick tidsfristen för regionens svar till DO ut – de kunde välja att erkänna diskrimineringen och betala ersättningen till kvinnan. Svaret är tydligt: Region Uppsala betalar inte.

– Att vi inte betalar har egentligen ingenting med pengarna att göra, utan det är en principiell fråga, säger Björn-Owe Björk.

Nu är det upp till DO att avgöra vad som sker härnäst.

DO förbereder stämning

– Vi förbereder nu en stämningsansökan och rättslig process. Vi kommer föra det här vidare, säger Sandra Danowsky, processförare på DO.

– Vi anser att det här har handlat om diskriminering. För oss är det viktigt att alla känner trygga att söka vård, säger hon.

SVT har pratat med flera muslimska kvinnor i Uppsala som är eniga om att det är okej för läkaren att be patienten ta av sig slöjan, under vissa förutsättningar.

Hör mer från dem i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sahar och andra kvinnor i Uppsala berättar om sina erfarenheter av diskriminering. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Hundratals ANMÄLNINGAR

Under perioden 2019-2023 inkom totalt 462 anmälningar om diskriminerande behandling mot etnicitet eller religion inom sjukvården till Diskrimineringsombudsmannen, DO, från hela landet.

Av dessa har 35 lett till fortsatta utredningar varav fyra gällt Region Uppsala. Ett ärende har gått vidare till process, som rör en vårdcentral i Uppsala.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen, DO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.