Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stationsavgiften på Arlanda kan försvinna – hör mer i videon. Foto: SVT

Resenärernas extra kostnad vid Arlanda kan tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte kosta extra att gå av och på tågen vid Arlanda. Det tycker Region Uppsala som nu uppmanar regeringen att ta bort stationsavgiften. 

Det är Infrastrukturdepartementet som har skickat ut frågan på remiss, om hur tillgängligheten kan förbättras på Arlanda flygplats. Region Uppsala är en av de sju regioner som tillsammans med Mälardalsrådet nu har kommit med sitt svar – slopa avgiften.

I dag kostar det 400 kronor extra i månaden att stiga av och på vid Arlanda centralstation. För en enkelbiljett kostar det 130 kronor, även om du har ett SL-kort.

Pendling i Uppsala län

Den här extra kostnaden gör att färre väljer att åka kollektivt, det menar Cecilia Linder, Regionråd (M) och ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

– Om avgiften tas bort skapar det bättre plats på vägarna och framför allt är det mer hållbart för miljön, säger hon.

Avgiften läggs på resenärerna

Anledningen till att stationsavgiften finns är för att A-Train, som äger Arlanda Express, tar ut en avgift av järnvägsföretagen som sedan lägger den avgiften på resenären. Region Uppsalas förslag är att det i stället ska vara staten och skattebetalarna som ska stå för den kostnaden.

– Vi ser det som samhällsekonomiskt lönsamt att göra så, säger Cecilia Linder.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet