Region Uppsalas covidsiffror kan ge missvisande bild

Uppdaterad
Publicerad

64 personer vårdas med covid-19 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men alla av dem har inte sökt vård för just covid. Det här gör att Folkhälsomyndighetens siffror kan vara missvisande, vilket DN var först med att rapportera.

I takt med spridningen av omikronvarianten har också antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 ökat kraftigt. Och det ökade trycket på vården var ett av regeringens bärande argument när de nya restriktionerna presenterades.

Men minst tre regioner har hört av sig till Folkhälsomyndigheten för att påtala att siffrorna kan vara överdrivna. Anledningen är att även de som läggs in för till exempel ett brutet ben, men testar positivt för covid-19, räknas som en covidpatient. Fastän det i praktiken är en bidiagnos. Region Uppsala tillhör de regioner som räknar på det här sättet.

Coronaviruset i Uppsala

60 procent inlagda med covid

– I nuläget är det ungefär 60 procent av dem som ligger inne som gör det på grund av en aktiv covidsjukdom, säger Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Anders Tegnell konstaterar för DN att det är viktigt med en bra skattning, men understryker samtidigt att de här siffrorna är relevanta eftersom alla patienter med covid-19 innebär ett merarbete för vården.

– Det kommer antagligen att sjunka ytterligare när smittan ökar i samhället. Ju fler smittade, desto fler kommer till sjukhus, av andra orsaker, säger Fredrik Sund.

I klippet hör du hur han ser på att regionens siffror kanske ger en missvisande bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet