Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet: Så tänker Region Uppsala om vaccineringen av 12-15-åringar. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT & Johan Nilsson/TT

Regionens förhoppning: En tidig vaccinstart för 12-15-åringar

Publicerad

När beskedet kom under torsdagen om att barn från 12 års ålder kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 satte det i gång ett intensivt arbete i Region Uppsala. De hoppas att vaccinationerna kan komma igång tidigare än vad Folkhälsomyndigheten hittills sagt.

Tanken från nationellt håll är att vaccineringen av 12-15-åringar ska starta i början av november, efter höstlovet. Men Region Uppsala hoppas att starten tidigareläggs.

– Vi vill inte att vaccinationerna av barnen och ungdomarna ska kollidera med den nödvändiga influensavaccinationen som vi ska göra, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

”Minskar risk för allvarlig sjukdom”

Folkhälsomyndighetens plan är att vaccineringen ska ske i samarbete med skolorna. De har gjort en samlad bedömning där man anser att fördelarna med att vaccinera den yngre åldersgruppen överväger nackdelarna.

– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, sa statsminister Stefan Löfven på en pressträff under torsdagen.

Nu pågår ett intensivt arbete i Region Uppsala med att planera för hur vaccinationerna kan gå till rent praktiskt.

– Vi har påbörjat ett samtal med kommunernas skolchefer. Förhoppningsvis kommer vi inom kort kunna bestämma hur det går till, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordare vid Region Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet