Foto: SVT

Regionen stoppar antikroppstest – personal smittad

Uppdaterad
Publicerad

Efter smittspridning bland personal på provtagningsstationer för antikroppstest har Region Uppsala beslutat att tillfälligt stoppa testerna i länet.

Antikroppstesterna är ett blodprov som tas för att ta reda på om en person haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Testet tas på friska personer – man ska vara helt symptomfri.

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler har patienter som egentligen skulle ha gått och tagit ett covid-test i stället sökt sig till testning för antikroppar.

Coronapandemin

– I flera fall har man varit desperat då det inte funnits tider för PCR-prov. Det har skett på flera vårdcentraler runt om i länet. Och patienter med symptom har då smittat ner personalen, säger Mikael Köhler.

20 incidenter

En enda vårdcentral har rapporterat om ett 20-tal sådana incidenter – men bara en ur personalen har då blivit smittad.

Nu ska regionen se över hur provtagningen går till och göra den säkrare.

– När vi har gjort det kan vi öppna upp igen, men vi kan idag inte säga när det blir, säger Mikael Köhler.

Samtidigt ökar provtagningskapaciteten: Nästa vecka hoppas regionen kunna ta upp till 16 000 PCR-prov i stället för de omkring 10 000 som tas den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet