Åldersgränsen för coronatestning skiljer sig mellan olika regioner. När Karolina i Uppsala ville coronatesta sin dotter blev det stopp. Foto: Privat/TT

Karolina ville coronatesta sin dotter – stoppades av åldergränsen

Uppdaterad
Publicerad

Karolina från Knivsta ville coronatesta sitt barn som hade symptom. Hade de bott i Stockholmsregionen hade det varit möjligt, men i Uppsala ser situationen annorlunda ut: Här coronatestar man barn först från fjärde klass.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer för coronatestning av barn är att barn i skolålder, alltså från sex års ålder och uppåt, ska testas för att minska smittspridning. Men olika regioner har olika regler och i Uppsala län är det barn från och med fjärde klass som får testas, alltså i 10-årsåldern.

För Karolina innebar det här att hon inte hade möjlighet att provta sin sjuåriga dotter Felicia som hade symptom, något som hon tycker är viktigt både för att minska smittspridning och för att veta när man kan gå tillbaka till skolan.

Coronaviruset i Uppsala

– Det står ändå att man rekommenderar att testa barn i skolåldern, så jag tycker absolut att man ska få testa barn i den åldern om det finns möjlighet, säger Karolina.

I Stockholm testar man från sex år

I Region Stockholm testar man barn i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så mellan två angränsande län kan det vara rejäla skillnader.

– Det skiljer sig faktiskt mycket åt i hela landet, en del tar prover på barn från femton år uppåt medan en del regioner, däribland Stockholm, har lägre åldersgränser. Det handlar om en avvägning utifrån de lokala förutsättningarna, säger Fredrik Settergren, verksamhetschef för Nära vård och hälsa.

Hör mer om varför region Uppsala har satt gränsen till 10 år i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet