Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Poliserna Jonas Jeffsell och Ulrika Andersson ser gärna att fler grannar förebygger brott i form av grannsamverkan. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Rejäl minskning av bostadsinbrott i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fyra åren har antalet bostadsinbrott i Knivsta kommun minskat år för år. Polisen menar att det är mycket tack vare konceptet Grannsamverkan.

År 2017 begicks 56 inbrott i Knivsta kommun. Antalet har stadigt minskat år för år. I fjol var det 22 och fram till i september 2020 hade 16 inbrott begåtts, enligt kommunpolis Jonas Leffsell.

– Det tror vi beror på att vi har haft en ökad grannsamverkansorganisation i kommunen. Inte bara det så klart, men att det är en starkt bidragande orsak, säger han.

Grannsamverkan är ett sätt att förebygga brott. Arbetet sker i samverkan med kommun och polis.

”Ta eget ansvar och förebygga”

I Rosenlund längs med väg 255 i Knivsta kommun har de flesta grannarna anslutit sig till Grannsamverkan. Kontaktperson där är Alf Ahlstedt.

– Som boende ska man ta ett eget ansvar och förbygga brottet – inte bara ropa på hjälp när nåt har hänt utan se till att det inte händer, säger han.

I videon ovan får du veta mer om det minskade antalet inbrott i Knivsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer