Orphei drängar stoppade mångårig tradition – inget spring i Carolinabacken. Foto: SVT

Rekordmånga firar Valborg i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Valborg 2016 slår alla rekord. Polisen: ”Det är ett enormt tillresande i år”.

Att fira Valborg i Uppsala har länge varit populärt, både bland studenter och andra. Men i år slår staden rekord i antal besökare.

– Det var 35 000 personer i Carolinabacken och minst 25 000 personer i Ekonomikumparken, säger Christer Nordström på polisen i Uppsala.

Valborg i Uppsala 2016

Nytt för i år var också att Orphei Drängar höll sin konsert på Carolinatrappan på grund av renoveringar. Och det blev succé. Vanligtvis brukar folk lämna och springa från platsen men i år stannade tusentals kvar för att lyssna färdigt på konserten.

– Helt otroligt, jag ska själv gå och prata med dirigenten nu. Mina kollegor sa att man kunde höra konserten ner till trädgårdsgatan, säger Christer Nordström.

En lugn Valborg för polisen

Hundratals poliser finns på plats i Uppsala men dagen hade vid 16-tiden inte bjudit på några större polisingripanden.

– Såhär långt är det mycket bra, vi har en handfull personer som är inlagda för tillnyktring och det är ändå bra. Mycket färre än vanligtvis även om man så klart kan misstänka att det kommer fler i kväll, säger Christer Nordström.

Det är även rekord på antalet personer som kommit till Uppsala från andra städer i år.

– Vi ska försöka få en siffra på det från tågbolaget men det är nog runt 20 000 personer, säger Christer Nordström.

Han säger också att Valborg är viktigt för Uppsala.

– Det är ett angenämt polisarbete att få jobba här på Valborgsmässoafton.

Här ser du ett härligt bildspel från folkfesten.

Mösspåtagningen i Uppsala

Den traditionella mösspåtagningen i Uppsala äger rum nedanför Carolina Rediviva den Sista april, Valborgsmässoafton. Exakt kl 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och springa ned för Carolinabacken. Man brukar tala om ”vitsippsbacken”. Ett allmänt vårjubel utbryter i människomassan. 

Vid 1900-talets början nöjde man sig med att första gången efter vintern sätta på sig den vita mössan när man gick ut på morgonen den 30 april, men så blev det sed att man skulle samlas på Drottninggatan och ta på sig den kl 15. Man drog sig med tiden allt längre upp mot biblioteket. Någon gång på 50-talet fick dåvarande rektor Torgny Segerstedt idén att höja sin mössa som ett starttecken och så var den traditionen skapad.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2016

Mer i ämnet