I området Kungsängen byggs nu de sista etapperna med nya lägenheter. Foto: SVT

Rekordmånga nya lägenheter – köpare erbjuds rabatter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nyproducerade lägenheter till salu i Uppsala har aldrig varit större. I september fanns omkring 1600 lägenheter att välja på. Nu är det köparnas marknad och för vissa bostäder erbjuds rabatter för att snabba på försäljningen.

Efter många år med hög befolkningstillväxt har det funnits en stor bostadsbrist i Uppsala. Men nu byggs det som aldrig förr. Enligt statistik från bostadssajten Booli fanns det i september omkring 1600 nyproducerade lägenheter till salu.

– Utbudet är väldigt stort, där har vi inte varit i närheten, säger AnnaSara Sundqvist Wolf, vd på Mäklarhuset.

Östra Salabacke, Kungsängen, Gränby, Rosendal och Ulleråker är bara några av de större områdena där det byggs mest. Det stora utbudet gör att det nu är något av köparnas marknad. Försäljningen tar längre tid enligt flera mäklare.

– Det är helt klart en avvaktande marknad. Det är ett väldigt stort utbud i vissa områden där blir det en minskad efterfrågan. Vi har kanske också nått en prisnivå när köparna inte riktigt har råd längre. Senaste åren har bostadsmarknaden varit väldigt het och priserna har bara gått upp. Nu har vi en mer normaliserad marknad.

Oro för amorteringskrav och räntehöjning

Men inflyttningen till Uppsala är forfarande stor, arbetsmarknaden är god och räntorna är låga. Köparnas avvaktande beteende beror delvis på psykologi när inbromsningen får mycket uppmärksamhet.

– Jag tror det är en allmän oro på marknaden. Man funderar på om det kommer ett förstärkt amorteringskrav, och man oroar sig för att räntan ska höjas. Vår upplevelse är att bankerna idag är mer restriktiva med lånelöfte.

Men trots inbromsningen finns det fortfarande en efterfrågan enligt mäklarna.

– Där du har något unikt med ett bra läge, så går de projekten fortfarande att sälja. I Östra Sala Backe däremot är det väldigt stilla. Jag tror alla byggbolag där har en utmaning, säger AnnaSara Sundqvist Wolf.

Lockar med rabatter

I vissa svårsålda nybyggda projekt ges kunderna olika rabatter. I Veidekkes prestigeprojekt Uppsala View med 16 våningar får köparna en rabatt på hela 250.000 kronor. I JM:s hus i Kungsängen erbjuds köpare sedan två veckor tillbaka ett ”tillvalserbjudande” på 50.000 kronor.

– Senast det var rabatter på marknaden var 2008 efter finanskrisen, säger AnnaSara Sundqvist Wolf.

Priserna har fortsatt uppåt

Trots det stora utbudet av nyproducerade lägenheter stiger priserna på marknaden för äldre bostadsrätter. Enligt analysföretaget Svensk Mäklarstatistik har priserna på icke nyproducerade bostadrätter i Uppsala gått upp med 7.6 procent de senaste 12 månaderna. Efter en kraftig prisuppgång efter sommaren har det dock nu åter fallit tillbaka något under september.

Men priserna ligger fortfarande på en hög nivå. Snittpriset är nu ca 41.000 kronor per kvadratmeter. Så efterfrågan på lägenheter är fortfarande stor enligt AnnaSara Sundqvist Wolf.

– Jag tror att vi kommer att ha en lugnare marknad, men en bra marknad. Inflyttningen är stor och bostadsbehovet är fortfarande stort upplever vi, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer