– Det är fullt upp. Många letar bostad och bor hos kompisar under tiden, säger studenten Bakhtiyar Hasnain om den rådande bostadssituationen för studenter i Uppsala. Foto: SVT

Rekordmånga nya studenter – nu börjar jakten på bostad

Publicerad

Tusentals studenter har nu fått besked om antagningen till höstterminen vid Uppsala universitet och antalet nya studenter är rekordhögt. Uppsala studentkår spår en tuff höst på bostadsmarknanden.

– Coronapandemin påverkar läget – vi märker att färre vill ha studenter som inneboende, de är rädda för coronasmitta. Då försvinner många av akutboendena i höst, säger Jacob Färnert, ordförande i Uppsala studentkår.

Men coronan har också en annan påverkan på bostadsläget för studenterna.

– I och med att en hel del studenter kommer att ha distansundervisning i alla fall i början av hösten så är de kanske inte fysiskt på plats utan bor någon annanstans, och då kan det finnas lediga bostäder, säger Anders Gardikro, chef för enheten för studentadministration vid Uppsala universitet.

Kräver ansvar av kommunen

Trots det vill studentkåren sätta press på Uppsala kommun att ta mer ansvar – både för akutboenden och mer långsiktigt.

– Bostäderna måste bli både fler och billigare, säger Jacob Färnert.

Kommunalråd Erik Pelling (S) påpekar att det inte byggts så här många studentbostäder i Uppsala på 20 år.

– Dessutom byggs fler av de pågående projeketen med statligt investeringsstöd, vilket gör att man kan erbjuda en lägre hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.