Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nedräkningen vid mösspåtagningen – och se rekordpubliken på plats. Foto: SVT

Rekordmånga på mösspåtagning på valborgsmässoafton i Carolinabacken i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

 Rekordmånga är på plats i området kring Slottsbacken. Enligt uppskattning omkring 70-80 000 människor.

– Det är ett rekord – jag har aldrig sett så många här, säger Christer Nordström som arbetat 47 sista april i Uppsala.

– Jag har varit uppe på balustraden och tittat ut och det är avsevärt mycket mer folk än innan pandemin. I backen kan det ligga på runt 70-80 000. Det är tjockt med folk in mot Helga trefaldighetskyrkan och åt andra hållet Nedre Slottsgatan och vid Slottsbiografen, säger Christer Nordström, pensionerad presstalesperson och f d kommissarie vid Uppsalapolisen.

Han arbetade 47 år på sista april i Uppsala och har aldrig sett så många på plats vid mösspåtagningen.

Sista april 2022

– Det här är ett rekord vill jag påstå. Det har varit ovanligt många vita studentmössor här. Det känns ju att det här var ju en nytändning efter två år av pandemi. Och det är också OD:s förtjänst – de har lyft mösspåtagningen, säger Christer Nordström.

”En sardinburk”

Även polisens nuvarande presstalesperson säger att det torde röra sig om ett rekord. Människohavet sträckte sig från universitetsbiblioteket Carolina Rediviva ända ned till Fyrisån.

– Det är som en sardinburk – ett enormt folkhav är det, säger Jonas Eronen vid Uppsalapolisen.

– Folk står på platser där vi inte sett folk stå på tidigare under mösspåtagningen. Men allt är under kontroll enligt de uppgifter jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2022

Mer i ämnet