Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På centralintensiven finns tolv platser för covidpatienter. Den 12 juni låg tio stycken patienter här – en patient avled så sent som dagen innan. Foto: SVT/Pontus Stark

Sjukhusen har nått maxkapacitet – rekordmånga patienter på IVA

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgen vårdas totalt 161 patienter på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Av dem får 32 personer intensivvård och sjukhusen har nått sin maxkapacitet.

Region Uppsala har suttit i krismöten om det allvarliga läget hela helgen.

– Det är jätteansträngt nu och 32 patienter på IVA, det är vad vi har kapacitet för, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Samtidigt är han inte förvånad.

– Smittspridningen är så pass hög så det här är vad vi förväntade oss, säger han, men påpekar också att spridningen av covid-19 i länet i vart fall inte ökade under förra veckan.

Vad gör ni om antalet patienter ökar ytterligare?

– Vi försöker ligga steget före och ha alternativa planer hela tiden, varje enskilt fall övervägs noggrant och man försöker omvärdera vårdbehovet kontinuerligt för patienterna. Vad gäller personalen så har vi bland annat omfördelat resurser från primärvården.

Hör Mikael Köhler berätta mer om läget på sjukhusen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet