Mattias Iwarsson rekommenderar att man gallrar i sina fruktträd. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Rekordskörd av äpplen – så får du bättre frukt

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från i fjol är det många träd som dignar av frukt i trädgårdarna just nu. Uppsalabon Mattias Iwarsson är pomolog och tipsar om hur du kan optimera din skörd.

– I år kommer det bli fantastiskt mycket. Det här är nog rekordår, säger Mattias Iwarsson medan han synar äppelträden hemma i trädgården i Uppsala.

Han är pomolog (pomologi är vetenskapen om odlade fruktträd) och kan därmed det mesta om odlade fruktträd. Och han menar att det finns ett bra sätt att optimera skörden.

– Jag tycker att man ska gallra så att man får lite avstånd mellan frukterna. Då mognar de och blir mycket godare och finare. Det är ett sätt att förbättra, säger Mattias Iwarsson.

Se hur du gallrar i klippet ovan.

Ger jämnare skörd

Genom att gallra i träden kan man få en jämnare skörd från år till år, men det finns några äppelsorter som ändå bara ger mycket frukt vartannat år.

– Det finns vissa sorter som har det ärftligt inbyggt, som Åkerö, säger Mattias Iwarsson.

Även plommon, päron och körsbär mår bra av att gallras.

– Gör man det nu ger det gott resultat.

Torka kan bli ett problem

Det är också normalt att en del frukt trillar ner av sig själv vid den här tiden, för att den inte har blivit ordentligt pollinerad.

Om det blir en lång torrperiod igen kan det bli ett problem för vissa frukter.

– Äpplen brukar inte släppa särskilt mycket. Men plommon blir ofta hemskt mycket om det är torrt. Man får se, säger Mattias Iwarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.