Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Sverredal och Fredrik Sjöberg tror att efterfrågan på ved kommer att hålla i sig när elpriserna väntas stiga ytterligare i vinter. Foto: SVT/Hanna Schück

Rekordstor efterfrågan på ved: ”Vinterns lager slut”

Uppdaterad
Publicerad

Vedeldning kan kännas avlägset i sommartider, men efterfrågan på virke är rekordstort. I takt med att elpriserna stiger ser allt fler över andra uppvärmningsalternativ. Anna Sverredal och Fredrik Sjöberg med vedproduktion i Storvreta har aldrig varit med om att kagret varit på upphällningen så här tidigt på året.

– Jag tror att allt kommer att vara borta inom några dagar, säger Anna Sverredal.

Veden ligger på tork och ska snart köras ut till kunderna. När SVT träffar paret är 95 procent av den kommande vinterns lager slutsålt. Redan under pandemin märkte Anna Sverredal och Fredrik Sjöberg hur försäljningen ökade. Förra vintern, när elpriserna började gå upp, sålde veden också slut – men då i november-december.

Årets stora efterfrågan hade paret inte kunnat vänta sig, särskilt som de utgår från varma vintrar. Men med energikris och krig i Europa har mycket förändrats.

– Vi planerade årets vedproduktion före förra vintern, och hur det skulle vara det här året kunde vi inte förutspå då, säger Fredrik Sjöberg.

Anna Sverredal och Fredrik Sjöberg har haft vedtillverkning sedan 2010 och säljer i första hand björkved i säckar om 2,2 kubikmeter. Hittills har de sålt cirka 2 000 stycken.

– Vissa kunder köper en säck som räcker i ett år, medan andra köper kanske 30 kubikmeter, säger Anna Sverredal.

Fortsatt efterfrågan

Anna Sverredal tror att efterfrågan på ved kommer att hålla i sig, i synnerhet som elpriserna väntas stiga ytterligare i vinter.

– Jag tror att det är en naturlig följd av ökad krisberedskap och sen kan ju en brasa vara ett bra sätt att mysa lite i vardagen om man får en minskad ekonomi.

– Framförallt som man börjat prata om att koppla bort elkonsumenter från nätet så att man får planerade strömavbrott, kan det vara bra att elda i en kamin, säger Fredrik Sjöberg.

I klippet: Hör mer om ruschen och hur bränslepriserna påverkar priset på veden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer