I Uppsala fanns det 1849 nyproducerade bostadsrätter till försäljning jämfört med 622 begagnade. Foto: Arkivbild

Rekordstort utbud av nyproduktioner i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala fanns i juni månad 1849 nyproducerade bostadsrätter till salu jämfört med 622 begagagnde.

– Man har börjat märka att takten på försäljning av nyproduktioner saktat ner, det är trögare försäljning i Uppsala, säger Christel Armstrong Darvik, KoncernVD Stena Fastigheter AB.

Det är SBAB som med siffror från bostadssajten Booli analyserat bostadsrättsmarknaden översommaren. För närvarande finns det mer nyproducerat till salu påbostadsmarknaden i Sverige än vad det finns begagnat. I juni fanns det 14 718 nyproduceradebostadsrätter till salu i Sverige jämfört med 13 271 begagnadebostadsrätter. I Uppsala fanns det 1849 nyproducerade bostadsrätter till försäljning jämfört med 622 begagnade.

– Jag uppfattar det som att många av de som letar bostad antingen bestämmer sig för att de vill ha nyproducerat ellerbegagnat. Det finns en identifierad bostadsbrist i Uppsala och det kommer ut 100-tals nyproducerade lägenheter samtidigt, säger Claudia Wörmannboendeekonom på SBAB.

”Risk att det byggs för lika”

Vissa län utmärkersig genom en mycket stor andel nyproduktion av bostadsrätter iförhållande till andelen som finns till salu på begagnatmarknaden. I andra län är det precis tvärtom, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

– Det är positivt att det byggs mycket eftersom att de som flyttar in i en nyproduktion ofta har något begagnat att sälja. Risken är dock att det byggts lite för lika och de nyproducerade bostäderna är ofta ganska dyra. Man har ett utbud för en likriktad kund och alla har inte råd att köpa en nyproduktion, säger Claudia Wörmann.

”Man måste få igång flyttkedjorna”

Claudia Wöemann anser att det vore bra att tänka lite mer på vad man byggt.

– I Uppsala är det absolut brist på bostäder men studenter har många gånger inte råd med att köpa en nyproduktion, säger hon.

Christel Armstrong Darvik menar att det som skulle behöva göras är att få igång flyttkedjorna.

– Som det ser uti dag så är det många äldre som inte säljer sina hus då de måstebetala mycket i skatt och att det är för dyrt för att flytta. Det finns en skatteproblematik.

Längre tid att sälja i Uppsala

Christel Armstrong Darvik är KoncernVD på Stena Fastigheter AB, även hon ser också en viss problematik med nyproduktioner och att marknaden är mättad särskilt i medelstora städer.

– Vi märker av att det tar längre tid att sälja bostadsrätter iUppsala än i exempelvis Stockholm. Man skulle behöva producerabilligare för att öppna möjligheter för andra med lägre inkomster. Det är nyproduktionens dilemma – det är dyrare att produceranya lägenheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.