Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det viktigaste är att kontrollera att det finns beslut bakom uppgifterna, säger Erik Ojala. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Rektor döms för tjänstefel – stoppade pappa från att hämta sitt barn

Publicerad

En rektor vid en skola i Uppsala döms för att ha hindrat en pappa från att hämta sitt barn på skolan. Anledningen ska ha varit ett beslut från socialtjänsten, men enligt tingsrätten saknades ett sådant beslut. Nu ska Uppsala kommun se över rutinerna.

Det var när pappan till en flicka skulle hämta henne från skolan som en konflikt uppstod. Rektorn hade fått information från mamman om att socialtjänsten beslutat att endast hon fick hämta dottern. Uppgifterna var dock felaktiga. Socialtjänsten har visserligen fått in en orosanmälan från mamman, men utredningen lades ner utan åtgärd. När rektorn hindrade pappan uppstod tumult på skolan och polis tillkallades.

– Det är såklart tråkigt för alla inblandade. Vi har bra rutiner, men vi behöver gå igenom dem igen och se vad vi kan göra bättre, säger Erik Ojala, grundskolechef på Uppsala kommun.

Händelsen polisanmäldes och tingsrätten har dömt rektorn för tjänstefel. Även Uppsala kommun anser att rektorn borde dubbelkollat uppgifterna.

– Vi ska alltid säkerhetsställa att uppgifter finns nedskrivna på papper, det gjordes inte i det här fallet och det är inte bra, säger Erik Ojala.

Straffet blir dagsböter på drygt 20 000 kronor för tjänstefel.

I klippet: Se hur kommunen kommer agera efter domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.