Bra stämning under valborgsfirandet

Uppdaterad
Publicerad

På eftermiddagen fortsatte festligheterna i Uppsala, men polisen har inte behövt göra några större ingripanden.

– Det är mycket folk och trängsel, men det är lugnt, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala län, vid 16-tiden.

Uppsalastudenten Henrik Davidsson, 24, står i kö med sina kompisar för att komma in på Stockholms nations champagnegalopp.

Valborgsfirande i Uppsala

– Vi ska köpa billig skumpa och hälla ut den på varandra, säger han.

Stämningen bland valborgsfirarna beskriver han som god.

– Det är skitmycket folk i rörelse och alla verkar glada.

Hundratal poliser på stan

Det har varit mycket människor i rörelse under natten i Uppsala, men firandet har hittills gått lugnt till, enligt Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik. Omkring 100.000 personer väntades till staden under valborgsmässoafton.

Ett hundratal poliser ska hålla ställningarna på stan, och de har fått hjälp av kollegor från Västmanland, Gävleborg och rytteriet.

– Vi ska vara där vi behövs. Vi lägger stort fokus på alkohol, eftersom det är så tätt förknippat med våldsbrott.

Fler flickor berusar sig

Valborgsmässoafton är för många förknippad med fest och fylla. Var fjärde ungdom i åldern 15-18 år tror att de kommer att dricka sig berusade i dag, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av försäkringsbolaget If. Siffran är högre för flickor än för pojkar – 27 procent mot 21 procent.

Bland de tillfrågade är det vanligast att få tag på alkohol genom att bli bjuden av kompisar. Men relativt många, 41 procent, uppger att de får tag på alkohol från äldre kompisar som köper ut åt dem.

1.000 personer har intervjuats på telefon under perioden 2-12 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborgsfirande i Uppsala

Mer i ämnet