Rena vattnet på gift kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas grundvatten har förorenats med det skadliga ämnet PFOS. Nu pågår parallella utredningar för att ta reda på vem som måste betala för den dyra reningen av vattnet.

2012 upptäcktes den giftiga kemikalien PFOS i dricksvattnet i Uppsala. Flera utredningarn har gjorts men det råder fortfarande låsta positioner mellan försvaret och kommunen. Ingen vill hittills vill ta på sig skulden eller kostnaden.

– Allt indikerar på att kemikalien kommer från Ärna, det finns liksom ingen annan rimlig förklaring med tanke på hur vi mätt förhöjda värden nedströms från militärfältet sett, säger Sven Ahlgren som är planeringschef på Uppsala vatten.

Gift i dricksvattnet

Att rena vattnet så att det går att koppla på igen skulle kosta upp emot 40 miljoner kronor. PFOS har bland annat använts i brandssläckningsskum innan det förbjöds. Kommunen menar att det är brandövningarna på Ärna som är spridningskällan Försvaret ska i dagarna presentera ytterligare en utredning som kartlägger PFOS-spridningen.

– Vi är inte alls lika övertygade som Uppsala vatten om att det är försvarsmakten som spridit kemikalien i det här fallet. Vi måste avvakta vår utredning tills den är definitivt slutförd, säger Folke Borgh som är chef miljöprövningsenheten inom Försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gift i dricksvattnet

Mer i ämnet