Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan och professorn Tanja Tydén(till vänster) tror att samtyckeslagen kan ha påverkat kondomanvändandet. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Därför är ungas kondomanvändande rekordhögt

Uppdaterad
Publicerad

Kondomanvändandet bland unga har senaste tio åren aldrig varit så högt som det är nu. Drygt två av tre väljer att använda kondom.

– Vilket är intressant eftersom det numera finns så många olika typer av preventivmedel att välja på – men attityden kring kondomen har förändrats, säger Tanja Tydén, barnmorska och professor i reproduktiv hälsa.

Smärta, rädsla och senare sexdebut kan vara tre förklaringar till att fler unga väljer kondom som preventivmedel. Det menar Tanja Tydén vid Akademiska sjukhuset, som har träffat många ungdomar för att undersöka frågan om preventivmedelsanvändning.

– Och sen tror jag att samtyckeslagen kan ha gjort att fler visar omtanke om varandra och då väljer att vara försiktigare, säger hon.

Från oskönt till vuxet

RFSU:s årliga mätning ger ytterligare en förklaring: Förändrad attityd.

Allt färre ser kondomen som något osexigt, osäkert eller oskönt. Istället väljer allt fler unga att associera kondomanvändande med egenskaper som ansvarstagande, vuxet och självsäkert.

I klippet hör du Uppsalastudenter om hur de ser på kondomen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör vilka preventivmedel Uppsalastudenterna använder – och hur de ser på kondomer. Foto: August Viberg/SVT

Om RFSU:s mätning

  • Genomfördes via Bilendis onlineundersökning i juli 2022.
  • Baseras på 1 000 intervjuer av personer mellan 16-65 år, boendes i Sverige.
  • Har delats upp i åldersgrupper där gruppen 16-24 år särskilt sticker ut genom ett rekordhögt kondomanvändande.

Källa: RFSU, läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.