Riddaren rider till förmån för hjärtebarnen

Uppdaterad
Publicerad

Under hela helgen pågår medeltida aktiviteter vid Skoklosters slott. För medarrangören riddare Patric Fälldin är det ett perfekt tillfälle att förena nytta med nöje.

Patric Fälldin, boendes i Almunge, hade redan som barn en besatthet av medeltiden och mer specifikt av riddare. Och när man studerar företeelsen närmre så lär man sig att riddarskapet handlar om mer än bara korståg.

– Det handlar i grund och botten om välgörenhet, att hjälpa de svaga i samhället, säger Patric Fälldin.

”Hävdar sinnessjukdom”

En väg in var också via tornerspel – som dock inte behöver ha något att göra med att vara riddare.

– Folk brukar fråga varför jag började och jag hävdar fortfarande stenhårt att det var sinnessjukdom (skratt).

Det ser livsfarligt ut.

– Inte farligare än andra sporter till häst egentligen. Och vi har bra utrustning. Vi rider med ringbrynjor och om vi blir träffade fungerar den som en skottsäker väst som sprider ut träffen, till exempel. Men visst händer det att folk skadar sig och får blåmärken och så. Men det händer ju i hockey också.

Rider för välgörenhet

Patric red med olika lag i många år, innan han gjorde slag i en idé han tänkt på ett tag. 1993 bildades Nordic Knights, en tornerspelsförening som samlar in pengar till förmån för barn med funktionshinder och sjukdomar.

– Anledningen till att jag tänkte på det var att jag själv föddes utan ben. Vi vill hjälpa dem så gott vi kan, berättar Patric.

Tanken är att året runt försöka anordna så mycket aktiviteter som möjligt för de barnen som vanligtvis inte kommer ut.

– Och intäkterna från spelen i år går till hjärtsjuka barn, säger Patric Fälldin.

En riktig riddare

Välgörenhetsarbetet som Patric lägger ner föranledde att han faktiskt blev dubbad till riddare på riktigt 1998. Då upptogs han av Johanniterorden (i folkmun kallad Malteserorden), den enda idag obrutna riddarorden som finns kvar sedan korstågen under medeltiden.

– Då fungerade de som en FN-styka på plats i mellanöstern. De satte upp sjukhus, där alla kunde söka vård, oavsett religion och etnicitet. Så riddare har gjort så mycket annat än att bara försöka ta Jerusalem.

Vad säger folk när du berättar att du är riddare på riktigt?

– Här i Sverige säger de flesta: ”Va? Finns de på riktigt?”. Men om man kommer till England så är det ju inte så ovanligt. Där dubbar ju drottningen folk för att de sjunger fint. Då brukar de vi träffar tycka att vi är häftigare som fått det tack vare välgörenhet.

SE MER: Så blir du riddare

Tillverkar egna svärd

Autenciteten är viktig för Sir Patric och Nordic Knights. Han poängterar att matcherna i tornerspelet absolut inte är uppgjorda. Känslan kring hela helgen ska vara så äkta som möjligt, i varje detalj. För Patrics del märks det bland annat i att han gör all utrustning själv, eftersom han är smed.

– Jag har försökt att göra allting som man gjorde det på 1100-talet och på 900-talet. Och allt vi använder är kopior av fynd som har hittats vid utgrävningar eller finns på museum, så allt är historiskt korrekt.

Han tillverkar en lång rad olika vapen för försäljning. Och efterfrågan på historiska skandinaviska vapen kommer inte sällan från utlandet, främst från Tyskland, USA – och Japan.

– Vi gillar ju den japanska kulturen med samurajer och i Japan tycker de att det är spännande med vikingar. För samlarna där är det också viktigt att det är riktiga grejer och inte något oäkta.

SE MER: Följ med in i smedjan

”Ska inte betala en krona”

Och riktiga grejer blir det vid Skokloster slott under fredag, lördag och söndag. Utöver själva tornerspelen bjuds det på beridet bågskytte, medeltida knallar, chans att få testa att skjuta med svartkrut och så en ridning med barocka damer, som även det är en traditionell uppvisning. Alla med något sorts funktionshinder går dessutom på evenemanget gratis.

– De ska inte betala en krona. Och är det så att man har en ledsagare med sig går även den gratis. För de med rullstol har vi också en VIP-läktare där det finns plats, säger Patric Fälldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.