Rikshem vill höja hyrorna, redan sex månader efter förra höjningen. Foto: SVT

Rikshem vill höja hyrorna- igen

Publicerad

De årliga hyresförhandlingarna är igång och Rikshem rivstartar med att yrka på en 2,6 procent höjning av hyrorna i Knivsta och Uppsala. Men hyresgästföreningen ser inga rimliga skäl.

– I relation till samhällsekonomin som råder är förslaget alldeles för högt, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare vid Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Hon menar att läget ser likadant ut 2018 som 2017 och att det inte är rimligt att höja hyrorna mer än förra året. Då yrkade Rikshem på cirka 2,5 procents höjning, men fick endast igenom 0,85 procent.

– Förhandlingarna gick bra då men det tog lång tid. Höjningen trädde inte i kraft före 1 juli i år, nu vill Rikshem höja hyrorna igen redan 1 januari, alltså bara ett halvår efter förra höjningen, påpekar Lena Jansson Nordin.

Kommer ni att gå med på detta?

– Vi har inte hunnit jobba fram ett motbud ännu men en sådan höjning är helt omotiverad, enligt oss.

Rikshem kommenterar höjningen i ett mejl till SVT.

”Bakgrunden till vårt yrkande är att vi vill ha möjlighet att fortsätta bedriva och utveckla god förvaltningskvalitet i våra bostadsområden, med hänsyn till att det de tre senaste åren har skett en kontinuerlig prisökning för el, värme, avfall och samtliga förvaltningstjänster som vi som hyresvärd är beroende av”, skriver Rikshem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.