Öppen narkotikahantering, hot, kriminella uppgörelser med grovt våld och utpressningar är några av dom vanligt förekommande brott som finns i områden som Eriksberg i Uppsala. I alla fall om man får tro en ny rapport från Rikskriminalpolisen.
– Det är inte bara ett storstadsfenomen med skjutningar, gängbråk och social oro. Det finns i små och medelstora städer, säger Lars Öjelind biträdande chef på Rikskriminalpolisen.
De pekar ut totalt 55 områden i 22 städer där lokala kriminella nätverk påverkar lokalsamhället. Gottsunda, Sävja, Stenhagen och Gränby är också stadsdelar som finns med på Rikskriminalpolisens lista.
Boende ifrågasätter rapporten
I rapporten står det att polisen har svårt att arbeta i områdena och att allmänheten i vissa fall kan uppfatta det som att kriminella styr där. Plasterna beskrivs som socialt utsatta.
– Jag märker inte av det på något sätt, jag har inte sett något sådant, säger eriksbergsbon Marc Jansson.
– Jag är mycket ifrågasättande av det. Jag tycker inte att det tillhör dagens problem i Eriksberg, säger Birgit Gezelius.
Märklig jämförelse
Henrik Thelander på Uppsalapolisen tycker inte att rapporten ger en rättvis bild när storstadsområden jämförs med olika stadsdelar i exempelvis Uppsala.
– De jämförelserna går inte att göra. Områdena skiljer sig väsensskilt åt. Det kan handla om två tre personer i små områden medan det i större områden handlar om 500-600 personer, säger han.
Rättssystemet sätts till viss del ur spel i dessa områden skriver Rikskriminalpolisen. Och de menar att det här kan leda till större problem på sikt.
– Det vi lyfter fram är risken för att det uppkommer så kallade parallellsamhällen. Samhällen i samhället där inte lagar och regler gäller, säger Rikskriminalpolisens Lars Öjelind.
Leder till onödig otrygghet
Men en sådan här rapport kan skapa en onödig rädsla tror Henrik Thelander.
– Det kan bli att man känner sig extra otrygg fast man inte skulle behöva det, säger han.