Han lär ukrainska flyktingar svenska – på ryska: ”Ser ljuset i tunneln”

Uppdaterad
Publicerad

Genom digitala träffar erbjuder Robert Melwitz lektioner i svenska till krigsflyktingar från Ukraina. Syftet är att ge dem en baskunskap så att de kan etablera sig i det svenska samhället. Varje vecka håller han minst fyra lektioner.

Det hela började under coronapandemin. Robert Melwitz startade ett digitalt språkcafé för att ge människor en chans att umgås trots spridningen av covid-19. När kriget i Ukraina bröt ut ersatte han språkträffarna med svensklektioner för ukrainare.

– När jag förstod att de inte får hjälp av SFI kändes det som ett perfekt tillfälle att hjälpa till. Eftersom jag inte kan ukrainska och många av ukrainarna inte kan engelska pratar jag ryska med eleverna, men det fungerar bra, säger Robert Melwitz, student- och språklärare.

”Lättare än slaviska språk”

En av eleverna som deltar är Arash, han tycker att svenska hittills varit enklare att lära sig än andra språk.

– Jämfört med både ukrainska och ryska tycker jag svenska är enklare, det är färre böjningar och svåra grammatiska regler, säger han.

I klippet: Följ med Robert Melwitz under en av hans lektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.