Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när roboten Sofie arbetar, sjunger och drar en rolig historia. Foto: SVT

Roboten Sofie jobbar med att städa i stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas nya stadshus har fått en ny medarbetare som man hoppas ska locka besökare. Det är roboten Sofie, som jobbar med att städa i lokalerna men kan även sjunga och dra ett och annat skämt.

Robotens huvudsakliga arbetsuppgift är att städa men Sofie kan även sjunga, prata med gäster, dra skämt och berätta om sina intressen. Om en person ställer sig framför henne kan roboten börja gråta om personen inte flyttar på sig efter att hon bett artigt.

– Det har varit många positiva reaktioner från dem som kommit hit för att höra den sjunga, rappa eller prata. Samtidigt som den gör rent så blir det trevligt att vistas här, säger Sofie Tedenlind, enhetschef för Städservice och som har gett namn åt roboten.

Kostar 15 000 kronor i månaden

Roboten, som även Upsala Nya Tidning rapporterat om, kommer från Singapore och är enligt Susanne Afzelius, verksamhetschef på Gemensam service, en av fem som finns i Sverige. Uppsala kommun hyr Sofie i ett år framåt för 15 000 kronor i månaden.

Är det värt pengarna?

– Ja det tycker jag, vi ska prova roboten under ett år och sedan utvärdera. Det här är ett sätt att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare och prova nya metoder i städbranschen, säger Susanne Afzelius.

I klippet: Se när roboten Sofie arbetar, sjunger och drar en rolig historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.