Fysisk aktivitet är bäst för att undvika återfall efter en hjärtinfarkt. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fetma är inte den allvarligaste riskfaktorn för hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Fetma och högt kolesterol är inte de allvarligaste riskfaktorerna för att få en hjärtinfarkt, i alla fall inte om man tidigare drabbats. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som lyfter fram fysisk aktivitet som bästa sättet att slippa återfall.

Uppsala Universitet tillsammans med Uppsala Clinical Research Center har genomfört en ny studie där man tittat på riskfaktorer för återfall av hjärtinfarkt. I studien deltog 65 000 personer som tidigare haft en hjärtinfarkt som matchades med 325 000 personer som inte haft en infarkt.

Studien visar att daglig motion och träning är bäst för att undvika återfall i hjärtinfarkt.

– 30 minuters rask promenad, minst 5 dagar i veckan. Det gäller att få upp pulsen och bli lite andfådd och svettig. Då vet vi att det blir bra effekt av träningen, säger Emil Hagström, hjärtläkare och forskare vid Uppsala universitet.

Tonar ner kolesterol

Det finns många riskfaktorer för hjärtinfarkt: rökning, högt blodtryck, högt blodsocker, fetma och höga kolesterolvärden. Den nya studien tonar ner riskerna med fetma och kolesterol något och framhäver fysisk inaktivitet som den främsta riskfaktorn. Emil Hagström vill dock påpeka att kolesterol är en betydande riskfaktor.

– Det sista vi vill är att patienterna tror att kolesterol är oviktigt och slutar med sina mediciner. Då ökar risken för återfall markant, säger han. Men vet man med sig att man är mycket stillasittande på jobbet och hemma, så är det värre än att ha lite högt kolesterol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer