Rökning på skolgårdar trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

Rökning är enligt tobakslagen förbjudet på alla grund- och gymnasieskolor. Trots det visar en rapport, från Länsstyrelsen, att det röks på nästan alla skolor i länet. Både fimpar och rökrutor förekommer på och omkring skolgårdarna.

Länsstyrelsen i Uppsala län har under våren 2015 genomfört observationsbesök på 41 grund- och gymnasieskolor i länets alla kommuner. Syftet var att undersöka hur förekomsten av tobaksrökning ser ut på länets skolgårdar.

– På 25 procent av alla grundskolor och 75 procent av alla gymnasieskolor så röks det. Cigarettfimpar har hittats på 100 procent av alla skolor i länet, säger Anna Haid, ANDT-samordnare, Länstyrelsen i Uppsala Län.

Angränsande plats

Och på fyra av länets gymnasieskolor förekommer rökrutor, trots att det är förbjudet enligt tobakslagen. Bland annat på en angränsande tomt till Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

– Vi vill dirigera de som röker till ett enda ställe för att få bort rökarna från våra ingångar och entréer. Och jag tycker att eleverna respekterar det väldigt bra. De som röker går till den här rökkuren som ligger på ett annat område, säger Olof Oskarsson, rektor på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

100 procent rökfritt

Det är en fin gräns med vad som räknas som skolgård och angränsande område. Och Anna Haid vill att man ska jobba framåt för en helt rökfri skolmiljö.

– Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och det här är något man kan göra mycket bättre än som det ser ut idag, säger anna haid.

Inom ett år kommer Länsstyrelsen att göra nya konttrpoller för att se om det har skett några förbättringar på skolorna i länet.

Fakta

Tobakslagen

År 1993 fick Sverige sin första tobakslag (1993:581) som är en skyddslag. Året därpå 1994 infördes bland annat avsnittet om förbud att röka på skolgård:

§ 2 Rökning är förbjuden:

1. i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem.

Enligt § 19 a i samma lag har kommunen ett tillsynsansvar över rökfriamiljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.