Rollatorrace med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fick tio Uppsalapensionärer testa en ny teknik för rollatorer. Produkterna har utvecklats under ett tre år långt EU-projekt som är ett samarbete mellan forskare i Schweiz, Österrike, Sverige och ett uppländskt teknikföretag.

Syftet med projektet är att personer som använder rollator lättare ska kunna ta sig fram i alla typer av miljöer. Bland annat med hjälp av bättre navigation, eldrift och med en ny typ av hjul.

– Det blir en stabilare gång och enklare att ta sig fram över ojämn mark, säger Johan Kuikka, Uppsalaföretagare.

– Nu ska jag bara fundera ut om den här nya rollatorn fungerar bättre eller sämre än den andra, säger en av de pensionärer som var på plats som testpatrull under onsdagen.

Positiv intryck

Reaktionerna på de nya rollatorerna har varit positiva och personer som tidigare bara har kunnat gå 300 meter kan nu gå 1,2 kilometer under en och samma promenad.

– Den yttre miljön blir mer tillgänglig så det känns som att man gör något nyttigt, säger Johan Kuikka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.