Rötmånaden är ett gammalt begrepp i bondepraktikan för en månadslång period då matvaror lättare ruttnar eller blir dåliga i förtid. Enligt tradition så inleds den 23:e juli och slutar 23:e augusti.
Gammal folktro
– Det finns kanske ingen direkt logik i det här, det här är ju något som funnits i folktro sedan otroligt länge tillbaka. Men det är klart, det här är ju en tid på året som det oftast är varmare och fuktigt, säger smittskyddssamordnaren Mats Lindblad på Livsmedelsverket.
Vad kan man tänka på under rötmånaden?
– Man ska inte behöva slänga mat i onödan och inte bli sjuk av maten. Det första är väl störst risk, att man inte håller kylvarorna kallt. Sen att tvätta händerna innan man lagar mat och om man håller på med rått kött som kyckling eller nötkött, så ska man tvätta händerna även efter, säger Mats Lindblad.
Vissa matvaror tål mer
Han säger även att hygienråden från Livsmedelsverket gäller som alltid under hela året, men att man bör vara mer uppmärksam under den här perioden. Det finns också livsmedel som är extra känsliga och de som är tåligare.
– Köttfärs, fisk och skaldjur är ju känsligare för värme, så de bör man tänka extra på. Bröd, frukt och grönsaker håller sig hyfsat länge, säger Mats Lindblad.
”Man kanske luktar lite extra”
Sebastian Henriksson och Cecilia Palm från Uppsala säger att de brukar vara noggrannare just under rötmånaden.
– Jag brukar tänka mycket på att inte ha kött eller mjölk framme i onödan, att ställa det kallt, säger Cecilia.
– Man kanske luktar lite extra på mjölken om man vet att den har gått ut, säger Sebastian.