Amira Abu Obaydah var en av dem som lånade böcker från det rullande biblioteket. Foto: SVT

Rullande bibliotek tar med böcker på vift

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren cyklar Bibliotek Uppsala runt med en del av sitt bokbestånd för att kunna nå ut till stadsdelar utan fast bibliotek. Ett av veckans stopp var på Fyrishov, för att ge besökare nåt att läsa mellan doppen.

Bibliotekscyklarna rullar runt så länge vädret tillåter under sommaren, med både planerade och spontana stopp.

– Vi bestämmer oss ofta från dag till dag var vi ska. Men följer man oss på instagram så brukar vi lägga upp varje gång vi kommit till ett ställe och hur länge vi är där, säger Alva Franzon, som vikarierar som cyklande bibliotekarie i värmeböljan.

Alva Franzon sommarjobbar som cyklande bibliotekarie. Foto: SVT

Allt för badande bokmalar

Ett av hennes stopp i veckan var på Fyrishov. Dit tog hon sig med den gul-orangea lådcykeln, utrustad med rosa parasoll och fullastad med böcker på flera språk och för alla åldrar.

Badande bokmalar kunde antingen låna med sig böcker till sina picknikfiltar eller ta med hem, som ett vanligt bibliotek. En av de som lånade böcker mellan doppen var 6-åriga Amira Abu Obaydah.

– Jag tycker det är lite konstigt med ett bibliotek på Fyrishov. Jag lånade en bok om olika saker och sen så lånade jag Pelle Svanslös. Nu ska jag låna en bok om dinosaurier, säger hon.

Både för barn och vuxna

Det är mestadels barnböcker som går åt under dagen på badet, men Alva Franzon har också packat med några deckare för dem vuxna.

Är det inte lite farligt att blanda böcker och vatten?

– Det skulle jag inte säga. I går var jag på Lyssnarängen också, så det passar ganska bra nu när det är så varmt. Jag kan tycka att  böcker är till för att användas och känner man för att läsa på stranden så får man väl göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.