Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av 2022 får barn och unga i länet gratis skydd mot TBE. Foto: TT

TBE-vaccin blir gratis för barn – beslutet klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen i Region Uppsala har röstat för att införa gratis vaccination för barn och unga mot TBE. Kostnaden för Region Uppsala blir mellan sju och åtta miljoner.

Redan i april 2020 debatterade regionens politiker S-förslaget att erbjuda alla barn och unga i Uppsala län mellan 3-18 år gratis vaccin mot TBE.

Då vann förslaget inte gehör, men på regionstyrelsens sammanträde i tisdags gick det igenon. Styrelsen rekommenderar regionfullmäktige att slutgiltigt säga ja.

– TBE kan ge allvarliga men, men idag är vaccinationen ganska dyr. För en familj med tre barn kan det bli fråga om många tusenlappar, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd.

Kostnad nu – besparing i slutändan

Erbjudandet om gratis vaccination blir verklighet med början 2022. Det beräknas kosta Region Uppsala sju-åtta miljoner. Vivanne Macdisi (S) ser det ändå som en besparing.

– Vi förebygger allvarlig sjukdom. Det är kostnadseffektivt, säger hon.

Andra länet att införa gratis vaccin

Uppsala blir det andra länet i landet att erbjuda gratis vaccinering för barn mot TBE. Sedan tidigare finns möjligheten i Region Sörmland.

Kliippet: Beslutet sparar tusenlappar för en barnfamilj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer