Klart vilka som ska styra kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som ska styra Uppsala de kommande fyra åren och vilka ansvarsområden de nya kommunalråden ska få. Som väntat blir det socialdemokraternas Marlene Burwick som tar över posten som kommunstyrelsens ordförande. Men ett nytt ansikte är Caroline Andersson.

Marlene Burwick (S) blir ny ordförande för kommunstyrelsen och efterträder Fredrik Ahlstedt (M) på den posten. Hon kommer även att bli finanskommunalråd samt ha ansvar för näringsliv och sysselsättning. Hennes partikollega Erik Pelling (S) får ansvaret för bland annat plan- och byggnadsfrågor, bostäder och flyktingmottagande. Nytt kommunalråd på halvtid blir Caroline Andersson (S) som ska ansvara för utbildning och kultur. Hon föreslås även bli ordförande för utbildningsnämnden.

– Centrala utmaningar för oss nu är att se till att stärka både elevernas förutsättningar att klara kunskapsresultaten och att stärka lärarnas möjligheter att bedriva ett gott pedagogiskt arbete, säger Caroline Andersson (S).

Efter valet 2014 – SVT Uppland

Två poster till MP

Från Miljöpartiet blir Maria Gardfjell (MP), ansvarigt kommunalråd för bland annat en hållbar stadsmiljö och it- och e-förvaltning och Rickard Malmström (MP) ska på halvtid ansvara för bland annat arenor och idrott och fritid.

Jämställdhet för V

Vänsterpartiet får en kommunalrådspost och det blir Ilona Szatmari Waldau (V), hon ska bland annat ansvara för sociala frågor, jämställdhet och antidiskriminering.

– Vi är ju tre uttalat feministiska partier som bildar majoritet nu och vi har också ett nytt feministiskt parti i fullmäktige. Vi vet ju att Uppsalaborna har röstat på feministiska partier och då måste vi sätta det högt på dagordningen, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Under kvällens kommunfullmäktigemöte kommer de nya kommunalråden att röstas fram och utöver de sex rödgröna kommunalråden ska även oppostionen få fyra heltidsposter som ska delas på fem kommunalråd.  

Alla kommunalråden tillträder den 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – SVT Uppland

Mer i ämnet