Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgkon Olivia tycker om när bonuspappan Leif ”Leffe” Lindh kommer ut till hägnet med limpmackor och bananer. Foto: SVT

Så blev älgen Olivia viral succé världen över

Uppdaterad
Publicerad

Älgkon Olivia har gjort succé på sociala medier, både i Sverige men också internationellt. Det började med att hon tjuvade åt sig familjen Lindhs nyinskaffade tulpaner inne i villan i Heby.

När älgen Olivia bara var fem dagar gammal fick hon flytta in i villan hemma hos älgparksägaren Leif ”Leffe” Lindh och hans familj, då hon stöttes bort av sin egen mamma och var nära på att dö ute i hägnet.

Idag, fyra år senare och med en vikt på närmare 350 kilo, har Olivia fått flytta ut till de andra älgarna i parken, något hon fick göra efter fyra månader för att börja vänja sig vid de andra älgarna. Men det händer att hon fortfarande får komma in ibland.

– Hon ska liksom känna sig hemma. Så kan hon få käka en bit limpmacka. Det är mest för mys, säger Leif Lindh.

I januari blev hon viral världen över efter att hon käkat upp familjens tulpaner inne i köket.

– Det har haft över fyra miljoner visningar och blivit delat säkert över 80-90 tusen gånger, så det är hela världen som har sett henne. Det är fantastiskt, berättar Leif.

”Fantastiskt att komma så nära en älgkalv”

Filmen har fått sådan genomslagskraft att ett amerikanskt bolag till och med köpt upp rättigheterna till filmen.

Hur har det gått att kombinera familjelivet med att fostra en älg?

– Det var fantastiska månader att få komma så nära en älgkalv. Min fru tyckte väl inte det var så kul till en början men hon tyckte att det inte var så farligt sen ändå. Sonen grät ju när hon var tvungen att flytta ut.

Och trots att Leif och hans fru har elva andra älgar i parken, så har Olivia en särskild plats i hans hjärta.

– Jag har fyra barn men jag känner minst lika mycket för henne som jag för för mina egna barn, trots att hon är fyrbent och inte kan prata. Hon betyder mycket för mig, säger Leif Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.