Arkivbild från Knutmasso 2018. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Många besökare väntas till årets Knutmasso

Uppdaterad
Publicerad

Så är det dags igen. Gimo laddar för en riktig fest under söndagskvällen när årets Knutmasso äger rum. En flera hundra år gammal tradition som lockar besökare från hela landet.

– Eftersom den infaller på en söndag i år väntar vi oss extra många besökare, säger Anders Widen, ordförande i Knutmassokommittén.

Årets karneval väntas locka närmare 5 000 besökare. Vilka dräkter och masker som är att vänta är förstås en överraskning, men det brukar innehålla inslag av både Disneyfigurer, politiker och idrottsstjärnor.

– Jag har tyvärr inga hemligheter som jag kan avslöja. Men vid 18-tiden ikväll börjar det fyllas på med folk på Bruksgatan så då avslöjas allt, säger Anders Widen, ordförande i Knutmassokommittén.

”Fler besökare än vanligt”

Att årets Knutmasso infaller på en söndag gör att arrangörerna väntar sig extra mycket besökare och deltagare.

– Ja, vi tror absolut att det gör att vi kommer att få fler besökare än vanligt, både i publiken och bland dem som klär ut sig. Det är det ingen tvekan om, säger Anders Widen.

Problem med att få volontärer

Tidigare år har Knutmasso arrangerats av en förening, men i år är det första gången som karnevalen istället organiseras av en så kallad kommitté som ingår i hembygdsföreningen. Anledningen är att man haft svårt att locka till sig nya volontärer.

– Folk ställer inte upp längre, det är ingen som vill göra något gratis längre. Så då fick det bli så här, det blir enklare för oss med en kommité. Då behöver vi inte ha alla funktionärer och skriva protokoll och så vidare. Av onda ting får man göra det som är minst kännbart, men det fungerar fint. Vi är ett bra gäng som gör det vi ska, säger Anders Widen.

Kommer du själv att klä ut dig till kvällens karneval?

– Nej, det gör jag inte längre tyvärr, jag blev lite sjuklig för några år sedan. Det är tre år sedan jag byggde min sista mask. Men jag ser mycket fram emot att gå ut och titta, säger Anders Widen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.